Logo
Print this page

Obilježavanje mjeseca borbe protiv raka dojke

Povodom ružičastog oktobra, mjeseca borbe protiv raka dojke, održano je predavanje prof. dr Zdenke Gojković u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

73084385 10157330428543153 786764105124937728 n

Prof. dr Zdenke Gojković - specijalista onkolog, održala je predavanje na temu "Karcinom dojke - savremeni terapijski tretman" sa posebnim naglaskom na imunoterapiju kao najsavremenijem tipu terapije karcinoma. 

Samopregled dojki svaki mjesec u isti dan, trebalo bi da bude obaveza svake žene. “Ako tokom tog pregleda napipaju neku promjenu, samo je ljekar taj koji će donijeti odluku, da li je promjena dobroćudna ili nije” objašnjava prof. dr Zdenka Gojković.

IMG 20191023 132505 156

Prema zvaničnim podacima, i u Republici Srpskoj je visoka incidenca oboljelih, a uzrok tome su brojni faktori rizika, među kojima i genetska predispozicija.

“Danas se u onkologiji sve više određuje i biomarkira genetska mutacija unutar samih tumora. Vjerovatno će dosta toga biti drugačije i možda ćemo za pet godina o svemu ovome drugačije pričati” kazala je za novinare Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju UKC Republike Srpske.

Onkolozi ističu da je najbitnije djelovati na vrijeme i da je samopregled od najranijeg doba, najbolji oblik prevencije.

Studentima medicine predstavljena je trenutno najsavremenija i najdjelotvornija terapija karcinoma dojke - imunoterapija. “To su tzv. ček point inhibitori. Ovo je paradigma i liječenju jer smo dosad davali lijekove koji ciljaju tumorske ćelije. Imunoterapija ne cilja tumorsku ćeliju, ona ustvari naš organizam, naš imuni sistem stimuliše da on prepozna tumorsku ćeliju” pojasnila je Gojkovićeva.

IMG a03e0e9771a73cccb24d5a930698744d V

Predavanja su organizovana od strane Saveza studenata Medicinskog fakulteta i Komiteta za medjunarodnu razmjenu studenata medicine, a predavanju su prisustvovale i predstavnice UG "Iskra", te na taj način doprinijele obilježavanju mjeseca borbe protiv raka dojke. 

 

 

Univerzitet u Banjoj Luci. Medicinski fakultet Banja Luka.