Potpisan Ugovor o naučno-stručnoj saradnji sa Medicinskim Univerzitetom u Beču

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić i koordinator za projekte i međunarodnu saradnju Medicinskog univerziteta u Beču Peter Frigo potpisali su u subotu  22. septembra 2018. godine u Banjaluci sporazum o naučno-stručnoj saradnji.
 MG 7960 min
 
Dekan Ranko Škrbić je naglasio da će sporazum značiti dalje jačanje Univerziteta u Banjaluci i izrazio nadu da će na osnovu ogromnog iskustva bečkog Medicinskog univerziteta svi imati koristi, prije svih, studenti u Srpskoj, specijalizanti, doktori, kao i pacijenti.
 
Prema njegovim riječima, sporazum o saradnji podrazumijeva i razmjenu kadrova u okviru čega će profesori iz Beča dolaziti u Banjaluku i držati predavanja te dodao da su dva predavanja već dogovorena za drugu polovinu oktobra.
"Značajan segment predstavlja njihova ponuda da u okviru sporazuma krenemo sa brojnim istraživanjima koje bi radili u Banjaluci ili Beču, te da naši kadrovi odlaze u Beč na usavršavanje čime bi bili stvoreni uslovi za apliciranje za međunarodne projekte", kazao je Škrbić.
 
Frigo je istakao je da je planirano pokretanje zajedničkih naučnih projekata, te razmjena znanja i iskustava.
 MG 7964 min
 
"Planiramo da češće posjećujemno Banjaluku, ne samo u akademske svrhe, već i u svrhe istraživačkog rada", rekao je Frigo, koji je i ljekar u bečkoj centralnoj bolnici "AKH", te profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču.
Sporazum predstavlja okvirne tačke i glavne principe saradanje u obrazovnim programima i predmetima iz sfere aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za obe strane. To uključuje saradnju u okviru Interdisciplinarnarnih doktorskih studija biomedicinskih istraživanja i biostatistike, preuzimanje zajedničkih naučnih istraživanja i projekata, zajedničko objavljivanje rezultata naučnog istraživanja kao i organizaciju naučnih konferencija.
Sporazumom je, između ostalog, predviđena razmjena akademskog osoblja, te didaktička i naučna obuka.

Log in