Декан Шкрбић гост Јутарњег програма на РТРС телевизији

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић гостовао је на Јутарњем програму на РТРС телевизији.

Проф др. Шкрбић рекао је за Јутарњи да је у Републици Српској вакцинисано око 50 одсто становништва, узимајући у обзир да је уз 40 одсто грађана који су примили вакцину у Српској, отприлике око 10 одсто оних који су се вакцинисали у другим земљама, највише у Србији.

„Однос вакцинисаних и невакцинисаних је пола-пола. Ништа боља ситуација није у Хрватској и Србији и то говори о нашем понашању, менталитету и културолошким обрасцима. Било би боље да смо озбиљније приступили овом питању“ нагласио је проф. др Шкрбић.

Он сматра да је обавезна вакцинација један од начина да се постигне жељени ниво вакцинације, а самим тим и имунизације. Такође је навео да су међу теже обољелим ковид пацијентима углавном невакцинисани, што довољно говори о неопходности вакцинације.

Шкрбић је подсјетио да испитивање колективног имунитета у Републици Срској улази у завршну фазу, те да је истраживање које проводе медицински факултети у Бањалуци и Фочи са Институтом за јавно здравство, до сада показало да 95 одсто грађана има антитијела на ковид 19.

Гостовање можете погледати на линку:https://www.youtube.com/watch?v=vR53-gsJ9Vk