Riječ dekana

Prof. dr Ranko Skrbic

Riječ dekana

Poštovane koleginice i kolege!

 

Upisom na Medicinski fakultet započinjete svoje stručno i akademsko obrazovanje. Ovo je bitna prekretnica u vašem životu jer ulazite u svijet biomedicinskih nauka, svijet medicine i spremate se za jednu od najhumanijih djelatnosti.

 

Medicinski fakultet je jedinstven po tome što studij traje šest godina i nije stepenovan nego je integrisan. Na prvim godinama fakulteta ćete izučavati bazične biomedicinske predmete kako bi shvatili i naučili strukturu, organizaciju i funkciju organa, organskih sistema i čovjeka, što će vam na kasnijim godinama omogućiti da možete da uđete u svijet kliničke medicine. Nastavni proces predviđa: predavanja, veliki broj obaveznih vježbi i seminara, konsultacija i zahtjeva veliki radni napor, odricanje i posvećenost. Ovakav pristup učenju vam omogućava nove spoznaje kojima širite stručna i naučna saznanja.

 

Vaši profesori, asistenti i stručni saradnici će vam biti voditelji kroz svijet biomedicinskih i kliničkih nauka. Nadamo se da će vam biti i uzori u budućem odgovornom i nadasve humanom poslu ljekara – doktora medicine.

 

Imajte na umu da je znanje moć, a da je obrazovanje najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.

 

Medicinski fakultet, Univerziteta u Banjaluci vam želi dobrodošlicu i uspješan početak studija.

Prof. dr sc. med. Ranko Škrbić
Vaš dekan