Институт ,,Дедиње“: Студенти медицине из Бања Луке у својој наставној бази

У амфитеатру нове зграде Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ одржана је конференција за медије поводом едукативног боравка студената треће и шесте године Медицинског факултета у овој институцији, која је према споразуму потписаном пре четири године, постала наставна база Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Екипа будућих љекара је, као и претходних година, била у прилици да се током неколико дана боравка у Институту, упознају са програмима рада ове институције и да се у мањим групама укључе у рад колега, виде како се приступа дијагностици, програму лијечења, како се изводе компликовани захвати у хирургији и рехабилитацији болесника, укључујући и оне са најтежим компликацијама, којима се једино баве стручњаци у овој институцији.

Групи будућих љекара, предвођену деканом Медицинског факултета проф. др Ранком Шкрбићем, академиком проф. др Душком Вулићем и асистенткињом др Јеленом Јованић, на крају вишедневног боравка у Институту, обратили су се доц. др Ивана Петровић, заменица председника Научног већа Интситута ,,Дедиње” и доц. др Слободан Мићовић, управник Клинике за  кардиохирургију.

„За ових пет дана боравка код нас, имали сте прилику да видите нову зграду ,,Дедиње 2“, клинике за кардио и васкуларну хирургију, анестезију, кардиологију и да се упознате са најновијим дијагностичким и клиничким вештинама које ће вам помоћи у будућем раду као и  у одабиру гране медицине којом ћете се у будућности бавити. Настава је протекла у преподневним и поподневним вежбањима, а предавања смо имали и у новом Центру за телеметрију у којем се прате дијагностички параметри, па сте имали прилику да видите и  најсавременије достигнуће у области кардиоваскуларне медицине. Драги студенти, имамо много планова, пројеката и сарадњи, требају нам млади људи попут вас“,  казала је доц. др Петровић.

Захваљујући се на топлој добродошлици, декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић је изразио задовљство што се и ова генерација бањалучких студената Медицине нашла у овој, како је рекао, реномираној кући.

„У име колектива Медицинског факултета у Бањој Луци и у своје лично име, захваљујем се и овога пута на одличној сарадњи. Срећни смо што наши студенти један део свог клиничког стажа обављају у оваквој престижној  кући као што је Институт ,,Дедиње“ . О предностима и искуствима које студенти на завршној години имају, сувишно је говорити. Ово је велики искорак и отварање нових видика за младе људе који се опредељују за правац којим ће тећи њихово даље школовање, а боравак и учење у овој кући многима помогне у одабиру , јер ,,Дедиње“ има све оно, чак и боље, него што се може видети у неким другим здравственим центрима. Ово је једна од најпрестижнијих кућа када је у питању кардиоваскуларна патологија, не само на Балкану, него и у Европи и свету „, казао је  декан Медицинског факултета Универзитета уБњој Луци проф. др Ранко Шкрбић који је изразио велику захвалност домаћинима на челу са проф. др Милованом Бојићем, који је несебично подржао идеју да бањалучки студенти, већ четири године, редовно бораве и уче у ,,Дедињу“.

Институт „Дедиње“ је захваљујући специјалним везама  између Србије и Републике Српске, које су успостављене пре много година, преузело улогу домаћина као кућа која је водећа, не само у региону, већ се по достигнутим резултатима попела на сам трон европске кардиоваскуларне хирургије.

„Наша сарадња је тек почела, надам се да ћемо се у будућности виђати јако често, међу вама видим будуће професоре, доценте, кардиологе, кардиохирурге…Ми смо ту да вас научимо, да наше искуство и знање несебично поделимо са вама, да заједно успешно изнесемо епидемију кардиоваскуларних обољења. Мени, као учитељу, најдраже је кад видим да ме је ученик претекао. У Клиничком центру у Бањој Луци ускоро свечано отварамо  Клинику за кардиохирургију, наш цео тим ће бити тамо, оперисаће заједно са младим колегама који су од стране руководства Клиничког центра и Медицинског факултета, одређени да се специјализирају у кардиохиругији. Неки од њих су већ код нас, али и у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине. Уз нас, они ће израсти у велика имена кардиохирургије“, рекао је доц. др Слободан Мићовић, поручивши да наука неће бити запостављена и да ће се интензивно радити на развијању научне сарадње и заједничких пројеката.

 „Захваљујем се Институту ,,Дедиње“  на дугогодишњој сарадњи. Директор проф. Бојић је од самог почетка разумио наше жеље. Оно што је ново у организацији је да од прошле године долазе мјешовите групе студената, не само са завршне године, већ и млађи студенти који су сада у могућности да у оквиру изборног предмета ,,Преглед болесника са срчаним манама“ дођу и уче у једној оваквој институцији која је на самом врху у лечењу кардиоваскуларних болести у Европи. Велика нам  је част што ћемо и даље сарађивати са вама, на нашу радост и радост великог броја пацијената из Републике Српске који долазе да се лијече у ,,Дедињу“. Ова сарадња представља прави пример како треба да сарађују институције између наших држава – казао је академик проф. др Душко Вулић.

Студенти су у Институту ,,Дедиње“ имали најбоље учитеље које су препоручили резултати њиховог рада, а ова кућа деценијска наставна база Медицинског факултета Универзитета у Београду за предмете интерна медицина, хирургија, радиологија и анестезиологија, са тако великим искуством, ове године је студентима из Бања Луке отворило врата нове зграде ,,Дедиње 2“ у којој су имали прилику да упознају рад на најсавременијим медицинским апаратима.

oznorCO
oznorCO
rhdr