Одржано приступно предавање проф. др Naranjanа S. Dhalliја

Др Naranjanа S. Dhalli, професор емеритус Универзитета у Манитоби, Винипег (Канада) одржао је приступно предавање 8. новембра 2022. године у амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Професор Dhalla је одржао предавање на тему „Mechanisms for the loss of  adrenergetic support in heart Failure”.

Др Naranjanu S. Dhalli је истакнути професор на одељењу за физиологију и патофизиологију на Медицинском колеџу у Манитоби.

Радио је у области експерименталне кардиологије са фокусом на патофизиологију, биохемију, фармакологију и молекуларну биологију срчане дисфункције. Такође, радио је 19 година као оснивачки директор Института за кардиоваскуларне науке у болници Св. Бонифације у Винипегу.

Развио је Међународно друштво за истраживање срца и промовисање кардиоваскуларних истраживања широм света у својству генералног секретара, а потом и предсједника током 1972-1996. Од 1996. године ради на Међународној академији кардиоваскуларних наука као извршни директор за промовисање кардиоваскуларног образовања и превенцију срчаних болести (IACSInternational Academy of Cardiovascular Sciences), a 2016. године изабран је за почасног доживотног предсjедника IACS.

Последњих 35 година био је главни уредник међународног часописа Molecular and Cellular Biochemistry који издаје Спрингер у Њујорку.

Објавио је 859 пуних истраживачких радова и прегледних чланака, који су цитирани више од 31.886 пута са индексом од 83. Поред тога, уредио је 64 књиге и обучио 166 научника, постдокторната и дипломираних студената биохемијских и молекуларна медицина. Позван је да одржи преко 535 предавања на разним конференцијама и институцијама широм свијета.

На свечаности подводом 47. година од оснивања Универзитета у Бањој Луци, а  на приједлог Медицинског факултета, професору Dhalli је уручен почасни докторат наука за изузетан допринос у области наставног и научно-истраживачког стваралаштва, а нарочито за допринос међународне видиљивости Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.