Свечана промоција 205 дипломаца Медицинског факултета

Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је 44 годину успјешног рада и развоја, 15. новембра 2022. године у Културном центру Бански двор.

Свечаном промоцијом дипломаца и полагањем Хипократове заклетве промовисано је 113 доктора медицине, 14 доктора стоматологије, 42 магистра фармације и 36 дипломираних медицинара здравствених наука.

Декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић рекао је да је ово 39. додјељивање диплома и  истакао да овај факултет постоји 44 године и да од првог предавања, одржаног на данашњи дан 1978. године, слави и обиљежава овај датум.

„Радујемо се што добијамо значајан подмладак и нову енергију међу будућим здравственим радницима који ће, сигуран сам, они најбољи, наћи себи запослење, неки су већ нашли, а неке смо задржали на факултету као наставну базу, што нас посебно радује“, рекао је Шкрбић пред почетак свечаности у Културном центру „Бански двор“.

Он је додао да је овај факултет ове године забиљежио велике успјехе, да има плодну годину са бројним постигнутим успјесима на домаћем и међународном плану, као и велике планове за будући период.

Он је истакао да је од ове године на факултету почео програм и на енглеском језику, као и да студенти стижу из Индије, Бангладеша и Турске и очекује се око 70 студената који ће бити на студијском програму медицина на енглеском језику.

Ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Радослав Гајанин честитао је руководству Медицинског факултета, свим запосленим и колегама студентима 44. године успјешног рада и развоја.

Он је рекао да је Медицински факултет најсложенији члан Универзитета, кадровски и по броју студената, те да га посебно радује што на Медицинском факултету посљедњих година расте број студената.

Гајанин је навео да је у поређењу 2017. и 2022. године број редовних студената који студирају на првом циклусу студија већи за око 1.100, а истакао је и да овај факултет публикује највећи број радова у међународно референтним часописима.

Студент генерације на Медицинском факултету Душка Регода рекла је да је од прве до шесте година била студент са највећим просјеком оцијена, како на студијском програму медицина, тако и међу студентима осталих студијских програма.

„Жеља ми је да се бавим кардиологијом. Надам се да ћу добити запослење на Универзитетском клиничком центру Републике Српске и на тај начин допринијети побољшању здравственог система код нас“, рекла је Регода.

Овом догађају присуствовали су ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, проректор за материјалне и људске ресурсе проф. др Далибор Кесић, проректор за научно-истраживачки рад и развој проф. др Мирослав Малиновић, генерални секретар Универзитета мр Ђорђе Маркез, директор Завода за трансфузијску медицину др Гордана Гузијан, декани и друге еминентне званице.

Прилог о промоцији дипломаца можете погледати на линку у наставку.