Конференција декана медицинских факултета посвећена породичној медицини

У Бањалуци је 21. и 22. марта 2024 године одржана Конференција декана Медицинских факултета наше регије, под насловом „Јачање капацитета катедри породичне/ обитељске/ опште медицине на медицинским факултетима у циљу унапређења примарне здравствене заштите“. Организатор ове Конференције проф. др Игор Шваб, Медицински факултет Љубљана и проф. др Ранко Шкрбић, Медицински факултет Бања Лука, су организовали ову Конференцију са циљем јачања сарадње катедри породичне/ обитељске/ опште медицине у региону и унапрјеђење примарне здравствене заштите на академском нивоу.

Проф. др Ранко Шкрбић и проф. др Игор Шваб

Конференција је одржана у конференцијској сали административног центра Владе Републике Српске, а под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Владе Републике Српске и Министарства за научнотехнолошки развој  и  високо образовање Владе Републике Српске.

Проф. др Далибор Кесић, проф. др Игор Шваб, проф. др Ранко Шкрбић, др. Ален Шеранић, проф. др Жељко Будимир

Конференцији су се одазвали декани, продекани и наставници Катедри породичне медицине са 18 медицинских факултета из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

 

У раду Конференције учешће су узели представници Свјетске Здравствене Организација (СЗО)  и УНИЦЕФ-а.

Специјални изасланик Свјетске здравствене организације  за БиХ Ервин Кореман (  Erwin Cooreman WHO )
Др. Јела Аћимовић УНИЦЕФ

На самом почетку рада Конференције учесницима се преко видео линка обратио Регионални директор СЗО за Европу др Ханс Клуге, који је поздравио иницијативу два декана, те истакао важност јачања капацитета порордичне медицине у развоју примарне здрваствене заштите нашег региона.

Након богате дискусије и представљања породичне/обитељске/опште медицине у курикулумима додипломске наставе на Медицинским факултетима, приступило се потписивању „Бањалуче декларације“, којом су декани медицинских факултета изразили спремност и дали подршку академском развоју ове струке кроз имплементацију и унапређење курикулума додипломске наставе медицинских факултета.

 

У наставку ове Конференције одржан је 11. Састанак “Сплитске иницијативе“, који представља међуфакултетски форум наставника катедри породичне/обитељске/опште медицине са темема из домена промоције здравља у примарној здравственој заштити. Током два дана рада наставници катедри породичне/обитељске/опште медицине су изложили своје радове и договарали будуће заједничке пројекте и сарадњу у овој области.

Учесници конференције