Избор проф. др Ранка Шкрбића за гостујућег професора у Москви – огроман успјех

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је избор декана Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранка Шкрбића за гостујућег професора Московског медицинског универзитета огроман успјех за све у високошколском систему Српске, а посебно за бањалучки Универзитет.

– Ово је подизање у рангирању нашег универзитета на вишу љествицу и очекујемо да ће ова сарадња бити плодоносна и да ће допринијети односима између Руске Федерације и Републике Српске који су на највишем степену и стално у узлазној путањи – рекао је Будимир након састанка са Шкрбићем.

Према његовим ријечима, ово је показатељ и другим наставницима који раде на Универзитету у Бањалуци да се рад увијек испати, те да на овај начин промовишу и високо образовање Републике Српске и бањалучки Универзитет.

– Оно што је за мене посебно важно, на овај начин продубљујемо сарадњу са високошколским установама које дугорочно гледано могу да унаприједе наш систем високог образовања – нагласио је Будимир за Срну.

Он је указао да је професор Шкрбић до сада показао озбиљне резултате у научноистраживачком, али и менаџерском раду када је у питању високо образовање.

Шкрбић је изразио задовољство што је изабран за гостујућег професора на једном од највећих медицинских факултета у Русији, који баштини тековине из друге половине 18. вијека.

– Разлог зашто сам биран треба тражити у великом опусу радова који је проистекао из нашег Центра за биомедицинска истраживања, тако да ово није признање само мени, него цијелом Медицинском факултету и посебно мојим младим сарадницима – рекао је Шкрбић.

Он је истакао да, захваљујући подршци Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, млади људи ангажовани у Центру за биомедицинска истраживања имају прилику да се баве озбиљном науком и окупе око пројеката, што представља армију младих људи који свакодневно раде на унапређењу знања.

– Ова ласкава титула ће омогућити и даљу размјену знања и већ смо у разговорима са Московским медицинским универзитетом да њихови млади истраживачи дођу у Бањалуку како би завршили истраживање на својим докторским студијама – напоменуо је Шкрбић.

Он је додао да сарадња са Московским медицинским универзитетом пружа велике могућности Медицинском факултету у Бањалуци, као и Универзитету, за дубљу повезаност што ће сигурно допринијети њиховом даљем развоју.

Шкрбић је најавио да би Медицински факултет Универзитета у Бањалуци ускоро могао да започне сарадњу и са Медицинским универзитетом у Санкт Петербургу.