Сарадња Медицинског факултета и Популационог фонда УН BiH

Дана 25.06.2024. године декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Ранко Шкрбић и представник УНФПА за Босну и Херцеговину Џон Кенеди Мосоти потписали су Меморандум о сарадњи.

Меморандума има за циљ успостављање оквира за ефикасну сарадњу између Медицинског факултета и УНФПА у области подизања свијести о значају сексуалног и репродуктивног здравља.

Шкрбић је изразио задовољство што ће овим меморандумом и формално бити успостављена сарадња између Популационог фонда и Медицинског факултета, која је уназад годину дана посебно интензивирана.

„Циљ нам је да наши студенти буду додатно едуковани, али и оспособљени да другима преносе знање о сексуалном и репродуктивном здрављу, те да на тај начин допринесу рјешавању бројних изазова у овој области“, рекао је Шкрбић.

Он је подсјетио да се у Републици Српској спроводи програм превенције рака грлића материце кроз вакцинацију дјеце и омладине против хуманог папилома вируса.

Мосоти је истакао значај сарадње овог фонда и факултета, која ће на посебан начин допринијети продубљивању знања о сексуалном и репродуктивном здрављу, јер ће укључити младе у активности које спроводи Популациони фонд.

„Наш рад је прије свега усмјерен на младе, које ћемо најлакше пронаћи у образовним установама. Желимо да чујемо проблеме са којима се сусрећу, али и да их укључимо у истраживања, те да представе своје идеје за рјешавање бројних изазова“, рекао је Мосоти.

Он је појаснио да је меморандумом обухваћена и област здравља породиља и мајки.

„Ту су смјернице намијењене здравственим радницима и професионалцима који раде са трудницама, а направљене су на основу протокола које смо преузели из других земаља свијета на основу добрих пракси, све с циљем унапређења приступа и квалитета услуга које се пружају трудницама и мајкама“, појаснио је Мосоти.

Више информација у видеу у прилогу: