Антитијела на KОВИД-19 има и до 30 одсто грађана: Охрабрујући резултати досадашњег серолошког испитивања

У оквиру серолошког испитивања имунитета грађана, које спроводи Медицински факултет у Бања Луци и Медицински факултет у Фочи, до сада је анализирано више од 800 узорака, а подаци показују да у појединим срединама антитијела има и до 30 одсто људи.

Истраживање ће бити завршено до краја године, када ће бити сумирани узорци свих испитаника, а коначни резултати показаће какав нам је колективни имунитет.

Проф. др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, истиче да је предвиђено да поменута студија иде у двије фазе.

“Првом фазом би било обухваћено око 550 породица у Републици Српској, након чега ћемо видјети како се креће прокуженост, односно, колико ће бити серопозитивних. Од тога ће зависити колики број испитаника ће бити укључен у другу фазу. Припремамо се да укупно буде око 1.500 испитаника“ наглашава Шкрбић за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, у Бања Луци ће бити тестирано око 100 породица, односно 300 појединаца. “У овом граду, као и неким другим местима која су у зони наше одговорности, прокуженост се, до сада, креће око 30 одсто. Како расте број узетих и анализираних узорака, расте и проценат људи који имају антитијела. У Бања Луци и осталим урбаним срединама прокуженост је већа, јер је у многољуднијим заједницама трансмисија вируса бржа него у сеоским срединама, гдје људи између себе мање комуницирају”  објашњава Шкрбић, нагласивши да у испитивању могу да учествују сви, осим оних који тренутно имају корону

То значи да се на присуство антитјела могу тестирати они који су били у контакту са позитивном особом, па сумњају да су били заражени, људи који су имали симптоме, а нису тестирани, те они за које је потврђена зараза САРС-КоВ-2.

Више информација на: https://srpskainfo.com/antitijela-na-koronu-ima-i-do-30-odsto-gradjana-ohrabrujuci-rezultati-dosadasnjeg-seroloskog-ispitivanja-u-srpskoj/

ИЗВОР: СРПСКАИНФО