Свјетски дан хемофилије

Поводом обиљежавања Свјетског дана хемофилије Удружење обољелих од хемофилије Бања Лука и Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци позивају вас да се 17. априла 2021. године (субота) са почетком у 11:00 часова у ТЦ Делта придружите у обиљежавању овог значајног датума за све особе обољеле од хемофилије.

Удружење ће у сарадњи са организацијом SaMSIC (Комитет за међународну размјену студената медицине Републике Српске) упознати грађане и ширу јавност шта је то хемофилија и са којим проблемима се обољели сусрећу. Том приликом ће се дијелити информативни летци, поставиће се скулптура „Кап крви“ на коју ће посјетиоци остављати поруке подршке, као и склуптура суперхероја, те портрете обољелих од хемофилије у Републици Српској. За најмлађе је предвиђено симболично осликавање руку на папиру црвеном бојом, као и фотографисање.

Хемофилија је насљедно обољење које настаје због недостатка природних фактора згрушавања крви. Постоји више типова хемофилије, а најчешћи је хемофилија А, која се јавља код једног на 10.000 рођене мушке дјеце. Манифестује се крварењем у зглобове, мишиће, унутрашње органе, а нарочито су опасна интракранијална крварења која у највећем броју случајева доводе до фаталног исхода. Постоје три облика хемофилије: тешки, средњи и лаки облик. Битно је нагласити да обољели од хемофилије не крваре брже него дуже. С обзиром да је хемофилија урођена болест, генетски детерминисана, ради се о хроничној неизљечивој болести. Обољели мора да научи да живи са њом, мора да научи како да се понаша, како да бира занимање, како да се лијечи, а све у циљу очувања свог здравља.

У Републици Српској су регистроване 83 особе обољеле од хемофилије. Узимајући у обзир потешкоће са којима су се обољели сусретали у ратном периоду првенствено због недостатка терапије и адекватног лијечења сви одрасли хемофиличари су инвалидна лица. Значајан искорак у лијечењу обољелих начињен је 2010. године када се уводи профилакса за све особе које болују од тешког облика хемофилије, а захваљујући проф. др Јелице Предојевић Самарџић координатору за хемофилију у РС.