Одржана међународна конференција о кардиоваскуларним истраживањима

Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци организовао је 7. Конференцију Европске секције и 8. Конференцију Северноамеричке секције IACS-а  у периоду од 20. до 23. септембра 2021. године у Бањој Луци.

Конференција је окупила значајан број истраживача из области кардиоваксуларних истраживања, не само базичних него и клиничких дисциплина. Поред истраживача из Босне и Херцеговине, присуствовао је значајан број истраживача из САД и Канаде, те представника удружења из бројних европских земаља (Мађараска, Словачка, Румунија, Турска, Русија, Италија, Белорусија, Чешка, Пољска, Бугарска, Њемачка, Енглеска, Хрватска, Словенија).

На свечаном отварању конференције, тројица еминентних истраживача, професори Наранџан Дала и Грант Пирс из Канаде, и Роберто Боли из САД-а промовисани су у визитинг професоре Медицинског факултета у Бања Луци.

На конференцији је кроз предавање и постер презентације презентовано преко 100 научних чланака на енглеском језику. Трећи дан конференције одржано је и такмичење међу младим истраживачима, а најбољи радови су награђени од стране IACS-а, што представља додатни подстицај младим истраживачима. Такође, најбољи радови ће, након процене научног жирија, бити публиковани у водећим светским часописима.

Декан Медицинског факултета проф. др Ранко Шкрбић рекао је да је конференција била прилика да млади истраживачи из Републике Српске у сарадњи са колегама из региона и Европе разговарају, размјењују искуства и да се договарају наредни пројекти.