Održana međunarodna konferencija o kardiovaskularnim istraživanjima

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci organizovao je 7. Konferenciju Evropske sekcije i 8. Konferenciju Severnoameričke sekcije IACS-a  u periodu od 20. do 23. septembra 2021. godine u Banjoj Luci.

Konferencija je okupila značajan broj istraživača iz oblasti kardiovaksularnih istraživanja, ne samo bazičnih nego i kliničkih disciplina. Pored istraživača iz Bosne i Hercegovine, prisustvovao je značajan broj istraživača iz SAD i Kanade, te predstavnika udruženja iz brojnih evropskih zemalja (Mađaraska, Slovačka, Rumunija, Turska, Rusija, Italija, Belorusija, Češka, Poljska, Bugarska, Njemačka, Engleska, Hrvatska, Slovenija).

Na svečanom otvaranju konferencije, trojica eminentnih istraživača, profesori Narandžan Dala i Grant Pirs iz Kanade, i Roberto Boli iz SAD-a promovisani su u viziting profesore Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

Na konferenciji je kroz predavanje i poster prezentacije prezentovano preko 100 naučnih članaka na engleskom jeziku. Treći dan konferencije održano je i takmičenje među mladim istraživačima, a najbolji radovi su nagrađeni od strane IACS-a, što predstavlja dodatni podsticaj mladim istraživačima. Takođe, najbolji radovi će, nakon procene naučnog žirija, biti publikovani u vodećim svetskim časopisima.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić rekao je da je konferencija bila prilika da mladi istraživači iz Republike Srpske u saradnji sa kolegama iz regiona i Evrope razgovaraju, razmjenjuju iskustva i da se dogovaraju naredni projekti.