ЦЕНТАР ЗА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ И КОНТИНУИРАНУ ЕДУКАЦИЈУ

Центар за специјалистичке студије и континуирану едукацију Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци обухвата, образовање за стицање стручног назива специјалисте за здравствене раднике и здравствене сараднике са високом стручном спремом, подразумјева стицање знања и вјештина и оспособљавање за обављање високстручних, специјализованих послова у здравственој струци и примјену резултата науке у пракси. Специјализације се обављају по програму којим је утврђен обим, садржај и план спровођења теоријске и практичне наставе и практичног стручног рада, као и знања и вјештина које се стичу, а све у складу са Правилником о плану и програму специјализација и супспецијализација.

Специјалистички стаж се обавља према плану и пpограму  на који је специјализант уписан. Режим специјалистичких студија односи се на план и програм сваке гране, садржи област у оквиру гране са временом трајања за сваку област у оквиру које су предвиђене вјештине које се морају савладати у току трајања специјалистичког стажа. То значи да специјалистички стаж није одређен само проведеним временом, већ и савладавањем конкретних вjештина које се морају савладати под надзором  именованог ментора за ту вјештину.

Специјалистичке и супспецијалистичке студије се обављају по програму којим је утврђен обим, садржај и план спровођења теоријске и практичне наставе и практичног стручног рада, као и знања и вјештине које се стичу у складу са Правилником о плану и програму специјализација и супспецијализација Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Парвилником о организовању специјализација и супспецијализација на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Континуирана едукација (KE) подразумијева континуирану едукацију о стручним и научним достигнућима у области медицинских наука. Доктори медицине имају право и обавезу да континуирано прате развој медицинске науке, те да се стручно и научно усавршавају у циљу вршења и унапређења свог рада. Ово проистиче из обавезе да се пацијентима мора пружати услуга највишег квалитета како у превенцији тако и у процесу лијечења.

Формално, процес КE докторима медицине, докторима стоматологије и магистрима фармацијe омогућава да задрже право на рад (лиценцу), а суштински, пацијентима обезбеђује квалитетнију здравствену заштиту.

Усавршавање доктора медицине, доктора стоматологије и магистара фармације подразумијева континуирани процес, који не престаје завршетком студија или специјализације већ представља трајни процес, који се проводи кроз програме континуиране медицинске едукације.

Континуирана едукација се бави развијањем знања, вјештина и професионалних компетенција, као и информисањем о новинама у медицини, сродним наукама и здравственој технологији у циљу одржавања и унапређења квалитета рада здравствених радника и здравствених сарадника. Факултет у оквиру своје мисије пружања квалитетног образовања у области здравствене заштите на свим нивоима омогућава да кроз континуирану едукацију здравствени радници и здравствени сарадници остваре своје право и дужност да се перманентно усавршавају пратећи стручни и научни развој медицинских и других наука.

Континуирана едукација се на Факултету организује и спроводи у складу са Законом о здравственој заштити Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број: 106/09 и 44/15), Правилником о спровођењу континуиране едукације за здравствене раднике и здравствене сараднике бр: 59/16,  Правилником о раду Центра за специјалистичке студије и  континуирану  едукацију на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци,  узимајући у обзир ставове и препоруке Европског акредитационог савјета за континуирану медицинску едукацију (ЕАССМЕ®).

КОНТАКТ

  • Адреса: Саве Мркаља 14, 78000 Бања Лука
  • Телефон: 051/234-107
  • Факс: 051/234-145
  • E-mail: centarzassikemf@gmail.com
  • Руководилац Центра проф. др Душко Вулић