Banja Luka do kraja januara 2029. dobija savremeni medicinski kompleks na Paprikovcu

Republika Srpska planira da gradi najsavremeniji medicinski kampus koji će biti smješten na lokaciji UKC-a u Banja Luci. Medicinski kompleks obuhvatiće novu zgradu Medicinskog fakulteta, Srednje medicinske škole i Centra za obrazovanje i usavršavanje. Projekat je vrijedan više od 100 miliona evra. Dio novaca biće obezbijeđen iz budžeta Republike Srpske.

Najsavremeniji kabineti za praktičnu i teorijsku nastavu, fiskulturna sala, učionice biće smještene na jednom mjestu – na lokalitetu pored UKC-a na Paprikovcu. Ovo je predviđeno idejnim projektom medicinskog kapusa u kojem će biti smješten i Medicinski fakultet.

Osim fakulteta projektom je predviđen i Centar za obrazovanje i usavršavanje, koji uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

“Sada smo korak bliže ka realizacji jednog od najvažnijih projekata, a to je izgradnja Medicinskog fakulteta i Centra za obrazovanje pored koga će biti i fakultet za sestrinstvo i njegu”,  istakao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić.

 Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 105 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 75 miliona evra. Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda. Planirano je da projekt bude realizovan do kraja januara 2029. godine.

Više inofrmacacija u prilogu:https://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=737