Dekan Škrbić: Ekstrakti nara mogu da pomognu u prevenciji virusa

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić, gostujući u emisiji „Zdravosfera“ RTRS televizije, govorio je o novom, prirodnom metodu suzbijanja virusa, potencijalno i novog virusa korona.

Kako je pojasnio, radi se naučnoj studiji, saradnika sa Medicinskog fakulteta i njega, baziranoj na ekstraktima biljke nar, koja je, nakon što je objelodanjena, poprimila svjetske razmjere. On je naglasio da je u pitanju biljni preparat domaćeg nara, porijeklom iz Hercegovine.

„Mi smo u saradnji sa Institutom za ljekovito bilje dr Josif Pančić iz Beograda krenuli u ozbiljnu seriju istraživanja sa ekstraktima nara. Počeli smo ga primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes. Kod osoba oboljelih od te bolesti nar značajno obara masnoće i šećer, popravlja krvni pritisak, djeluje protuupalno i ima brojne druge efekte“ rekao je Škrbić.

On je kazao da je nar jedna od četiri biblijske biljke, koje se spominju u Starom i Novom zavjetu, pored smokve, masline i grožđa.

„Zajedno sa mojim saradnicima počeli smo ozbiljno istraživanje koje je objavljeno u kanadsko-američkom časopisu Molecular and Cellular Biochemistry. Radi se o jako prestižnom časopisu. 28. avgusta smo poslali rad, nakon mjesec dana smo dobili odgovor da je isti prihvaćen, za šta smo primili i čestitke, da bi on prije desetak dana bio i objavljen“  naveo je Škrbić.

Prilog gostovanja možete pogledati na: https://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=94306.