Medicinarima provjeravaju prisustvo antitijela

Trenutno se vrši serološko ispitivanje 1.100 medicinskih radnika u domovima zdravlja u Srpskoj, a druga faza studije bi trebalo da počne sredinom aprila.

Potvrdio je za „Nezavisne“ Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, koji kaže da je u toku međufaza nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS.

Prva faza ove studije počela je u novembru prošle godine, a prema rezultatima, na oko 1.300 ispitanih građana Srpske, kod oko 35 odsto su pronađena antitijela na kovid-19.

Značaj ove studije, koju zajedno sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS, ogleda se u tome da će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, te odgovoriti na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta.

„Sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom smo dogovorili ovu međufazu tokom koje radimo seroprevalenciju među zdravstvenim radnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u RS“, naveo je Škrbić, ističući da će se ispitivanje vršiti na 1.100 medicinara.

Dodao je da je u pripremi i prijedlog projekta druge faze seroloških ispitivanja, koji bi uskoro trebalo da bude poslat prema SZO.

„Već sljedeće sedmice ćemo imati gotov prijedlog projekta koji bi išao prema SZO. Očekujem da bi, na bazi razgovora koje smo vodili sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, u drugoj polovini aprila trebalo da dobijemo dovoljan broj testova da krenemo sa drugom fazom seroloških ispitivanja“, objasnio je Škrbić.

Istakao je da će i u drugoj fazi ove studije princip testiranja stanovništva biti na sličan način organizovan kao i u prvoj fazi, koja se sprovodila krajem prošle i početkom ove godine, a vršiće se metodom slučajnog uzorka.

„Druga faza će se vršiti na daleko većem uzorku. Mislim da bismo u maju mogli imati daleko bolju sliku prisustva antitijela kod građana Srpske“, kazao je Škrbić, navodeći da se trenutno nalazimo u piku pandemije virusa korona.

Prema njegovim riječima, broj osoba koje će biti testirane u drugoj fazi zavisi od broja testova koje SZO bude poslao u RS.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, rekao je da su već obavili testiranja u nekoliko većih domova zdravlja u Srpskoj, te da će sljedeće sedmice imati ove rezultate, što će biti pokazatelj kakva je prokuženost radnika u ovim medicinskim ustanovama.

„Tokom druge studije trebalo bi da testiramo oko 6.000 uzoraka. Studija će biti proširena i, kada je riječ o ispitivanjima, više pažnje ćemo posvetiti terapijskim protokolima, uzrasnim grupama, polu ispitanika, korištenju različite preventive, profilakse“, naveo je Bokonjić za „Nezavisne“.

Dodao je da u drugoj fazi očekuju dosta veću prokuženost stanovništva, te se nadaju da će procenat osoba koje su razvile antitijela na virus korona biti oko 60 odsto.

„Moramo imati veliki obuhvat vakcinacije, jer grupe ljudi koje su oboljele u prvom talasu virusa, sada će ponovo početi obolijevati“, kazao je Bokonjić, dodajući da sa prilivom većeg broja vakcina masovna vakcinacija mora biti brza i efikasna, jer je to jedini način da se situacija izazvana virusom korona sanira.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE