Predstavljanje rezultata serolološkog istraživanja kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije

Tim stručnjaka iz Republike Srpske, predvođen dekanom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Rankom Škrbićem, predstavio je rezultate prve faze Studije seroprevalencije infekcije korona virusa sprovedene na populaciji u Republici Srpskoj. Rezultati su prezentovani na sastanaku tehničke jedinice Svjetske zdravstvene organizacije za sero-prevalencu u evropskom regionu sa učešćem predstavnika SZO kancelarija sa Balkana.

Sastanak je održan 25.02.2021. godine u periodu od 12-14.00 časova pod vođstvom profesorice Golubinke Boshevske, eksperta SZO. Na sastanku su učestovali vodeći stručnjaci SZO iz regionalne kancelarije, globalni konsultanti SZO, tehničke jedinice sub-regionalne kancelarije za Balkan, i predstavnici Republike Srbije, Republike Moldavije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Svjetska zdravstvena organizacija od maja 2020. godine kroz „WHO Unity Studies“ obezbjeđuje podršku zamljama širom svijeta da se priključe ranim istraživanjima sero-prevalence u vlastitim populacijama. Podška je podrazumijevala zajedničku pripremu protokola istraživanja, kao i obezbjeđivanje seroloških testova i finansijskih sredstava za sprovođenje istraživanja.

U istraživanju u Republici Srpskoj učestvovali su Medicinski fakulteti u Banja Luci i Foči, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske. Protokol je odobren tokom septembra 2020. godine, a istraživanje je sprovedeno u periodu novembar-decembar 2020. godine. Prezentovani rezultati dobili su pozitivnu ocjenu od kolega iz SZO i izražena je obostrana spremnost za nastavak uspješne saradnje.

Na sastanku je najavljen i nastavak istraživanja, druga faza ispitivanja koja će se realizovati  tokom aprila/maja 2021. godine.