Rezultati prve faze seroloških ispitivanja virusa korona u Srpskoj

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci danas je održana je konferencija za medije povodom predstavljanja rezultata prve faze Studije seroprevalencije infekcije SARS-KOV-2 u populaciji Republike Srpske. Rezultati sprovedenog istraživanja predstavili su dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Dejan Bokonjić i Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U ovoj studiji učestvovalo je oko 2.000 građana, a rezultati istraživanja pokazuju da oko 30 odsto građana ima antitijela na ovaj virus.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić rekao je da su to preliminarni rezultati, koji još stižu, te da će konačni biti krajem januara.

“Kada je riječ o sjevernom dijelu Republike Srpske, što je bila zona odgovornosti banjalučkog Medicinskog fakulteta, primili smo 1.370 uzoraka krvi”, naveo je Škrbić. On je izrazio zadovoljstvo jer je zabilježen veliki odziv građana da učestvuju u istraživanju, te da su određeni domovi zdravlja dodatno tražili materijale kako bi mogli prikupiti više uzoraka nego što je predviđeno. Škrbić je naveo da je u Banjaluci 29,95 odsto građana seropozitivno, u Prijedoru oko 40 odsto, u Prnjavoru 37 odsto, Srpcu 35 odsto, te Laktašima 17 odsto, Kozarskoj Dubici 31 odsto i Čelincu 40 odsto. “Istraživanje je zasnovano na nasumično izabranim uzorcima iz populacije, bez obzira da li su u proteklih nekoliko mjeseci prebolovali virus ili ne znaju da su bili u kontaktu, ali bitno da nisu sada aktivni”, istakao je Škrbić.

On je napomenuo da je u planu i da se uradi posebno istraživanje u kojem bi se pratili oni koji su bili bolesni, da se vidi kakvo je kretanje njihovih antitijela, što će pokazati dužinu imuniteta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da je zona odgovornosti ovog fakulteta istočni i južni dio Republike Srpske, te da je primljeno oko 500 uzoraka.

“Rezultati su pokazali da je u regiji Hercegovine, gdje se nalaze Trebinje, Bileća, Nevesinje, Gacko i Berkovići, 30 odsto bila prokuženost, te isto toliko u regiji Foče, Višegrada, Rudog i Čajniča, zatim grad Istočno Sarajevo sa Han Pijeskom, Rogaticom i Sokocem oko 50 odsto, dok je u zvorničkoj regiji taj rezultat između 40 i 50 odsto”, kaže Bokonjić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je značaj ovih rezultata, koji će doprinijeti da se u prvom kvartalu naredne godine napravi plan sprovođenja vakcinacije, te pokazati koje su opštine posebno ugrožene.

“Studija će se nastaviti i nakon što počnemo sa vakcinacijom, te ćemo pratiti samu efikasnost vakcina, kao i procjene za budućnost kada je riječ o segmentima društva na koja treba da obratimo posebnu pažnju”, rekao je Zeljković.

Izvor: Agencije