Strani studenti Medicinskog fakulteta UNIBL u posjeti Ministarstvu

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci posjetio je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, juče 18.maja 2023.godine zajedno sa stranim studentima Medicinskog fakulteta.

Tokom posjete ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir razgovarao je sa studentima i istakao da će Vlada Republike Srpske podržati studijske programe na engleskom jeziku, koji je od ove godine zastupljen na banjalučkom Medicinskom fakultetu, jer pospješuju visoko obrazovanje i rad, kao i mobilnost domaćih studenata u razmjeni sa drugim fakultetima.

“To ujedno prilagođava i podiže standarde na našim fakultetima, jer profesori moraju da predaju na stranom jeziku, moraju se prilagoditi programi, u čemu je banjalučki Medicinski fakultet uspio”, izjavio je Budimir novinarima u Banjaluci nakon prijema za grupu studenata iz Indije, Njemačke i Turske i dekana Ranka Škrbića.

Budimir je naglasio da se Banjaluka na ovaj način otvara prema stranim studentima i da je u ovom trenutku Medicinski fakultet “probio led”, uz izraženu nadu da će i ostali fakulteti, posebno prirodnih i tehničkih nauka, biti u prilici da prate takve trendove.

On je zahvalio menadžmentu Medicinskog fakulteta za ovu inicijativu koja traži dodatni trud i rad Fakulteta i Univerziteta, te poželio studentima prijatan boravak u Banjaluci.

“Tokom razgovora sa studentima zaključio sam da su zadovoljni životom i organizacijom koju je napravio Medicinski fakultet, tako ne sumnjam da će ovaj prgram biti doveden do kraja, ali i da će se proširiti”, naveo je Budimir i podsjetio da i Medicinski fakultet u Foči ima takav program.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo da je da je na prvoj godini studija medicine na engleskom jeziku, koji se uspješno sprovodi, 40 studenata iz Indije, 13 iz Turske i jedan student iz Njemačke.

Prema njegovim riječima, postoji velika zainteresovanost, ne samo za studij medicine, te da se od anredne školske godine očekuje i značajan broj stranih studenata koji su izrazili želju da studiraju dentalnu medicinu, farmaciju, možda čak i sestrinstvo.

“Mi smo u proteklom periodu potpuno pripremili i prilagodili nastavne planove i programe, naši nastavnici u potpunosti su spremni i veoma uspješno sprovode nastavu na engleskom jeziku, tako da nemamo nijedan tehnički problem što se tiče izvođenja nastave”, istakao je Škrbić.

Škrbić je naveo da postoje izazovi u prostornim kapacitetima, što je jedna od tema koja će biti rješavana sa Vladom i resornim ministarstvom Srpske, ističući da je već spreman projekat izgradnje novog kompelksa kampusa, kao i sredstva Evropske investicione banke.

Student iz Indije Saud Ahmet Kan rekao je da ima dobro iskustvo za ova četiri mjeseca koliko je već u Banjaluci, da je fakultet vrlo fleksibilan i da profesori brinu o stranim studentima, što im dodatno podiže moral i motivaciju.