Svečana promocija diplomaca Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci obilježio je 43 godinu uspješnog rada i razvoja, 15. novembra 2021. godine u Kulturnom centru Banski dvor.

Svečanom promocijom diplomaca i polaganjem Hipokratove zakletve, 174 diplomaca Medicinskog fakulteta svečano su stupili u ljekarsku profesiju.

Tom prilikom, promovisano je 90 doktora medicine, 30 doktora stomatologije, 39 magistra farmacije i 15 diplomiranih medicinara zdravstvene njege.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Medicinski fakultet iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu.

„Broj studenata koji studira na Medicinskom fakultetu u posljednje četiri godine povećao se za 1.000, što je za svaku pohvalu. Broj publikovanih radova u međunarodnim referentnim časopisima se povećao za gotovo 100 odsto. Kada posmatramo sve aspekte, Medicinski fakultet je jedna od najznačajnijih članica Univerziteta“, rekao je rektor Gajanin.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Škrbić istakao je da Republika Srpska ima svijetlu budućnost kad je riječ o medicinskom kadru.

„Danas su 174 mlada čovjeka u prilici da prime diplomu Medicinskog fakulteta i mnogi su već našli svoj angažman u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj’’, kazao je dekan  i naglasio da je interesovanje svršenih srednjoškolaca za Medicinski fakultet tradicionalno veliko.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je studentima, njihovim roditeljima i profesorima, ističući da je potreban ogroman trud da bi se završio ovaj fakultet.

„Zahvalio bih i ovim mladim ljudima što su se kroz Savez studenata Medicinskog fakulteta prvi uključili u javnu promociju vakcinacije protiv virusa korona. Oni su shvatili bit naše borbe tokom pandemije, a to je medicina zasnovana na dokazima“, poručio je Šeranić.

Diplomi je danas dobio i mladi Stefan Kremenović, koji ističe da je iza njega mnogo rada i truda.

„Upisao sam treći ciklus biomedicinskih studija, a konkretno me interesuje ginekologija, u kojoj želim dalje da se usavršavam“, naveo je on.

Prof. dr Ranko Škrbić, svršenim studentima poželio je uspjeh u budućem radu i uručio zlatne značke sa nagradama najboljim studentima svih studijskih programa.

Zlatne značke dobili su Davor Gičevski (studijski program medicina, prosjek 9,91), Samanta Topić (studijski program stomatologija, prosjek 9,44); Nikolina Babić (studijski program farmacija, prosjek 9,08) i Milica Dragić (studijski program zdravstvena njega, prosjek 8,62).

Nagrade su uručene profesorima i asistentima koji su ostvarili uspjeh u naučno istraživačkom radu u protekloj godini.

Ovom događaju prisustvovali su ministar zdravlja dr Alen Šeranić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, direktor direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečević, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu dr Gordana Guzijan i druge eminentne zvanice.

Prilog RTRS-a o promociji diplomaca možete pogledati na linku: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=453334