Tvorac vakcine Sputnjik Aleksandar Gincburg posjetio Medicinski fakultet

Na poziv dekana prof. dr Ranka Škrbića, direktor Gamaleja Instituta iz Moskve i tvorac vakcine Sputnjik, profesor Aleksandar Gincburg, posjetio je danas Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Fakulteta, profesor Gincburg je rekao da vakcina Sputnjik 83 odsto štiti od delta soja i 91 odsto od hospitalizacije.

„Ministarstvo zdravlja Rusije je brzo uvelo u opticaj vakcinu Sputnjik lajt kako bi se unaprijedila zaštita ranije vakcinisanih Sputnjikom i građana koji su ranije preboljeli virus, rekao je Gincburg. On je dodao da je u Rusiji delta soj virusa korona postao dominantan, te da zaraženi ovim sojem za četiri do pet dana razvijaju težu kliničku sliku, dok su ranije bile potrebne i do dvije nedjelje od zaražavanja da pacijent razvije takvu sliku.

Gincburg je istakao da se vakcinom Sputnjik lajt mogu vakcinisati i građani koji se vakcinisali i drugim vakcinama, te da će o mogućnosti upotrebe ove vakcine u Srpskoj razgovarati i na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Profesor Škrbić je  izrazio zadovoljstvo posjetom profesora zaslužnog za sintezu prve vakcine protiv virusa korone, navodeći da je razgovarano o izazovima koje pandemija nosi.

„Upoznali smo se sa izazovima koji su prethodili vakcini, najnovijim rezultatima efikasnosti vakcine, pripremama u borbi protiv delta soja virusa korona. Ruska delegacija nas je obavijestila o Sputnjik lajt vakcini koja će biti upotrebljena u borbi protiv delta soja“, rekao je Škrbić.

Dodao je da je dogovorena saradnja sa fakultetom u Moskvi, te da je u planu razmjena kadrova i omogućavanje domaćim stručnjacima da odu na Gamaleja Institut.

Nakon susreta sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta, Gincburga je primio srpski član Predsjedništva BiH Republike Srpske Milorad Dodik.

Prillog možete pogledati na:https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=443281